Mindent egy kézből: gép-szoftver-szerszám

Conturex Compact System
(Magyar Asztalos 2014/04)

A Conturex Compact System komplex rendszert kínál a nyílászáró gyártásban dolgozók számára. A gyártási rendszerben tökéletes összhangban van a gép, a szoftver és a szerszám.

A GÉP: CONTUREX COMPACT

A Conturex Compact a prémium kategória belépő szintjét képviseli. Az általa képviselt CNC technológia már a kis és középszériával dolgozó üzemek számára is megfizethetővé válik, így költséghatékonyabb és rugalmas gyártást tesz lehetővé. Hogy mit is jelent ez pontosan? Többek között maximális megmunkálási pontosságot az egyszeri beállításnak és a teljes körbemunkálásnak köszönhetően. Továbbá átállítási időt nem igénylő gyártást a legkisebb megrendeléseknél is, emellett teljes automatizáltságot, energiatakarékos megmunkáló modulokat, illetve széles megmunkálási változatosságot a 120 darabosra is bővíthető szerszámtárhelynek köszönhetően.
A kompakt CNC 40-260 mm-es megmunkálási szélességgel, 25-150 mm-es vastagsági és 175-4500 mm-es megmunkálási hosszal, 290 mm-es felfogatási hosszal, akár 12 kg szerszámtömeggel, 340 mm-es maximális szerszám átmérővel, illetve akár 140 mm-es résmélységgel használható. A gép szériafelszereltsége a figyelemreméltó opcióknak köszönhetően tovább bővíthető, így az igazán személyre szabott berendezést eredményez.
A 30 kW-os főorsó 3, vagy 4 tengelyes megmunkálásra alkalmas, mely tartalmazza a 30 darabos belső szerszám tárhelyet. Így a szerszámcserével járó műveletek közötti váltás is gyorsan elvégezhető. A közvetett hajtási mód pedig megvédi a motort az extrém igénybevételek károsításától.
A 12,5 kW-os univerzális orsó már 5 tengelyes megmunkálással is rendelkezhet, ezzel együtt akár 220 mm hosszú és 6 kg súlyú szerszámok is használhatók vele. A gyors szerszámcserét a 17 darabos belső tárhely biztosítja.
Az automata működésű berendezés csak időszakos felügyeletet kíván. Puffer tárhelyek kialakításával és vonalkód olvasó-nyomtató rendszerrel felszerelve akár több órán keresztül külső beavatkozás nélkül is folyamatosan dolgozik.
Nagyszámú megmunkáló szerszám felhasználás esetén a szerszámtárhely akár 73 darabos külső tárolóval tovább bővíthető.

A SZOFTVER: FENCON CSOMAG

A Weinig partnercége, a ProLogic által kifejlesztett FenCon szoftvercsomag tökéletesen illeszkedik a Conturex világához. A felhasználó áttekinthető, egy felhasználós teljes körű tervezői modulban adja meg a fontos paramétereket, melyek a Nexus interfésznek köszönhetően a program kompatibilisé tesz a Conturex számára. Így egy adott munkaállomásról elvégezhető a teljes gyártási folyamat levezérelése.
A tervező programmal nemcsak négyszögletes nyílászárók tervezhetők, hanem lehetőség van ferde, vagy akár íves alkatrészek tervezésére, legyártására is. A törzsadatok az IV78-as ClimaTrend faablakokra vannak feltöltve, de ezek bármikor bővíthetők. A tömörfa ablakokon túl választhatók alu-fa szerkezetek is.

A SZERSZÁM: CLIMATREND

A moduláris felépítési rendszerű, korszerű és rugalmas gyártási technológiába illeszkedik Leitz ClimaTrend szerszámrendszer. Az időtálló műszaki megoldásokat tartalmazó profilrendszer rendelkezik a prémium kategóriájú nyílászáró tulajdonságaival, amit a piac egy ilyen terméktől elvár.
A költséghatékony megmunkálást nyújtó ClimaTrend egy bevizsgált profilszerkezet, mely nemcsak a jelenben, hanem a jövőben is megállja helyét.

A TELJES RENDSZER

A modern ablakgyártásban alkalmazott széles körű adatmennyiségek kezelése nagy kihívás elé állítja az iparágban dolgozókat. A vásárlók részéről jelentkező széles forma és szerkezeti igény összehangolt termelési rendszer nélkül könnyen termelési káoszhoz vezethet. A Weinig ezt hívatott megelőzni. A teljes Conturex Compact System alkalmas a különböző méretű és keresztmetszetű alkatrészek hatékony kezelésére, hogy abból a gyártási folyamat végén prémium minőségű késztermék születhessen.
Önmagában a megmunkáló gép jó minősége nem elegendő a jó minőségű végtermék legyártásának. Azonban ha a termelő gép, a folyamatirányító szoftver és a megmunkáló szerszám tökéletes rendszerben működnek, akkor a végtermék is kiváló minőségű lesz.

teljes cikk

bemutató film német          bemutató film angol