Két művelet, egy munkamenet

Két művelet, egy munkamenet
(Magyar Asztalos 2013/01)

A darabolási illetve a fúrási-marási műveletekkel együtt három megmunkálási lehetőséggel rendelkező  OptiCut S 90 SuperDrill már nem csak az optimalizáló darabolás területén bizonyul termelékeny technológiának.
A SuperDrill aggregát a darabolóegység előtt helyezkedik el. Megmunkáláskor szervomotoros mozgatással történik a szerszám helyzetének állítása, a munkadarab szélességének (y tengely), a munkadarab magasságának (z tengely) irányában, így az aggregáttal képesek vagyunk zsák és átmenő fúratok készítésére, illetve a faanyag hossztengelyére merőleges irányú marási műveletekre. A fúrási-marási művelet során a munkadarabot oldalirányban a kéttős leszorító egység rögzíti.
Az aggregáttal felszerelt OptiCut S 90 XL SuperDrill háromféle (2,7 m / 4,5 m / 6,3 m) maximális feldogozási hosszal kérhető. Ezzel együtt 20-420 mm-es szélességű és maximum 180 mm vastagságú alapanyag feldolgozására képes. A bővült munkafolyamatokból adódóan a berendezés névleges megmunkálási keresztmetszete a fúrási és marási műveleteknél más-más minimum értékkel párosul. Fúrásnál 20x10 mm-től, míg marásnál 20x15 mm keresztmetszetű munkadarabtól használható. Azonban a maximális megmunkálási keresztmetszetek a gyakorlatban sokszor nagyobb jelentőséggel bírnak, a kétfunkciós, három munka műveletes gép maximálisan 280x180 mm-es, illetve 420x40 mm névleges megmunkálási keresztmetszettel rendelkezik.  Összetett megmunkálási funkciói jelentősen  kibővítették felhasználási körét.

teljes cikk