Rugalmasan egyedit

Rugalmasan egyedit
(Magyar Asztalos 2013/03)

A regionális piacokra termelő, egyedi csomagolóanyagokat gyártó német-országi vállalkozásnál a piaci igények változása miatt már nem tudták a termelési volument és a hatékonyságot együttesen fenntartani. A kézi darabolófűrészes technológia már nem teljesítette a cégvezetés elvárásait. A hosszú átfutási idők túl drágának bizonyultak, melyet a piacon nem lehetett érvényesíteni. A cégvezetés a fejlesztés mellett döntött. A gépgyártó cégek ajánlatait összevetve a Dimter OptiCut S 90 XL daraboló- és optimalizálófűrészét vásárolták meg. A beszerzésnél fontos szempont volt a gyors darabolási sebesség, a rugalmas termelés, a pontosság és nem utolsósorban az egyszerű gépkezelés. Az OptiCut S 90 XL maximálisan megfelelt az elvárásaiknak.
A darabolófűrész maximális fel- dolgozási keresztmetszete 280x180 mm, a minimális pedig 20x10 mm. Az akár 120 m/perc-es előtolási sebessége révén négyszer gyorsabb feldolgozást tesz lehetővé, mint a hagyományos kézi gérvágó fűrészek. Ezzel együtt a bemeneti oldalon a fűrészáruhossz akár 6,3 m is lehet. A cég számára szállított berendezés magas teljesítményét a 13,5 kW-os fűrészmotor és az 5,1 kW-os tolóműmotor együttesen garantálja. Így már több fűrészáru is felhelyezhető a gépasztalra, a tolómű 150 kg-ig pakettben is pontosan, gyorsan pozicionálja az alapanyagot. A gép paramétereit figyelembe véve minden lehetőség adott, hogy a cég teljesítse a kitűzött 2500 m3/éves feldolgozási kapacitást, melyre a megnövekedett piaci igények sarkallják.
Az OptiCut S 90 XL kezelése igen egyszerű. A cégvezető a gépnek közvetlenül az irodából on-line megadhatja a szükséges vágási hosszokat. Az egyedi megrendelések változatos méretjegyzéke sem csökkenti a gép feldolgozási sebességét. Az otimalizálóprogram az elvárt késztermék és a rendelkezésre álló alapanyag-hosszméretek függvényében vezérli a darabolófűrészt, így minimálisra csökken a hulladék mennyisége. A pontos méretre vágott késztermék a kimeneti oldalon rakatolható, míg a hulladék az ejtőcsúszdáról egy tárolódobozba kerül. Az OptiCut S 90 XL ismételten bizonyította, mind teljesítménye, mind rugalmassága révén speciálisan a kis- és középvállalkozások igényeihez igazított berendezés. Ezt alapvetően a kiemelkedően pontos vágást biztosító tolóműves anyagtovábbító rendszerüknek, egyszerű kezelhetőségüknek, megbízható működésüknek és nem utolsósorban a kedvező árfekvésüknek köszönhetik.

teljes cikk