Többet kihozni a fából

Többet kihozni a fából
(Magyar Asztalos 2013/03)

A Weinig mindég is fontosnak tartotta, hogy vezető pozíciót töltsön be a legkorszerűbb technológiák, az innovatív megoldások terén, melyeknek használata egy sikeresen működtethető vállalkozás alapja lehet.
2013-ban a cég mottója: „Többet kihozni a fából”. A programjukban azok a technológiák kapják a főszerepet, amelyek csökkentik az erőforrás-felhasználást, növelve ezáltal a gyártó cég versenyképességet, így a nyereségesség fokozását tűzve ki zászlajukra mutatják be a gépkínálatukat.
Maximális teljesítmény, maximális hatékonyság és csökkentett energiafelhasználás. Weinig összeköti környezettudatosságot, a nyereséges hatékonyságot és a fenntartható gyártási technológiát. Ennek tükrébe csatlakozott a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (VMDA) által létre hozott Blue Competence kezdeményezéshez, mely a fenntartható termeléshez szükséges innovációs megoldásokat támogatja.
A Weinig a gyalulás, profilozás terén egyaránt kínál egyedi megmunkáló gépeket, vagy komplett, automatizált technológia sorokat. Az új 30 fokos dőlésű vízszintes tengelyei csökkentik a megmunkálás energiaigényét. Emellett az új függőleges tengelyeket is optimalizálták súlyuk és megmunkálási dinamikájuk szempontjából, így tökéletes kiegészítői a ferde tengelyeknek az erőforrás kihasználtságot tekintve. A profil- és szerszámkezelő rendszerük is tovább fejlődött. Az új Moulder Master a PowerCom-al karöltve lehetővé teszi, hogy az új szerszámbeállítások közvetlen CAD rajzokból átalakíthatók legyenek, ezzel is támogatva a papírmentes gyártási folyamatokat. Nem mellékesen javítva a folyamatok nyomon követésének megbízhatóságát. Az új Memory Plus 2.0 további funkciókkal bővült, mely tovább javítja a gyártási folyamat automatizáltságát. A strukturált felülettel dolgozóknak is jó hír, hogy a legújabb verzió a 3D struktúra további rugalmas megoldásokat kínál.

Az új, szabadalmaztatott acél fogazott előtolóhenger tökéletesített felületi nyomással csúszásmentes anyag-továbbítást garantál. A nagyobb számú és optimalizált elrendezésű fogak mellet az öntisztító mechanizmusuk is tovább javult, ami növeli a továbbító hengerek élettartamát.
Egyes megmunkáló gépek is átalakuláson estek át. Megjelent az új Hydromat 45, melynek gyalulási szélessége 450 mm, magassága 300 mm. A Cube automata rakatolójára 650 mm magasságig tölthető meg alkatrésszel, melynek tömeg 300 kilogrammban lett maximalizálva. Az új Powermat 600 Compact ideális a kisebb sorozatszámmal dogozóknak. Megbirkózik a nagyobb épületfa gyalulással, vagy a nyílászárógyártás hatékony berendezése lehet. Az új Powermat 2400 XL már a nagyhalak gépi berendezése. A megerősített robusztus gépváz teljesíti az ipari termelés kihívásait.
Az optimalizálási szegmensben
a teljes alkalmazási volumen felfrissült, legyen szó csak darabolásról, szkennelésről, vagy komplex optimalizáló sorokról. Elsőként mutatkozik be egy teljes automata gépsor, melynek elemei a CombiScan + R200 szkenner, ProfiRip 450 szeletelő, a CombiScan + C200 szkenner, a nagy sebességű optimalizáló daraboló fűrész a OptiCut 450 FJ + III és az automata ST 10-1500 rakatoló. Élőben debütál a nagyközönség előtt az új OptiCut S 90 XL Super Drill, mely a daraboláson túl fúrási és marási funkcióval is rendelkezik.
Az új ProfiPress L II Comfort egy nagyfrekvenciás félautomata ragasztóprés szállítószalagos és láncos továbbítású anyagtovábbítással. Egyszerű kezelése, optimális teljesítménye és alacsony rakodási helyigénye miatt méltán nagy sikerre számíthat. A CNC vezérlésű Conturex és Multirex berendezések az egyedi igényekhez igazodó termelési volument és gyártási rugalmasságot biztosítják. Az új Conturex 125 Vario-nál az összetett megmunkálási folyamatok optimalizálva lettek, így teljesítménye 20%-al növelhető. Az új Multirex 6,5 m-es külső szerszámtárolója a szerszámok egyéni pozíciójának változatosságát biztosítja. Géptípustól függően 40-60 szerszámhely áll rendelkezésre.
A teljes kiállítási területet bejárva mindenhol a gondos tervezéssel, a gazdaságosságot támogató gyártástechnológiák bemutatásával találkozhatunk. A kiemelkedő szakértelemmel kifejlesztett gépi technológiák az ügyfelek sikerességének növelését célozzák meg.

teljes cikk