A tömörfa-feldolgozás specialistái I.

Hordódongagyártás
(Magyar Asztalos 2013/08)

A szakemberek körében általánosságban elfogadott, hogy a Weinig gépeket speciálisan a magas minőségű tömörfafeldolgozásra fejlesztették ki. Azonban a köztudatban az talán mégsem annyira evidencia, hogy a Weinig speciális célgépeket is készít, melyek az egyedi gépgyártás területén is a már megszokott megmunkálási minőséget garantálják a felhasználóknak. Az első ilyen bemutatott célgép a hordódonga-gyártásra lett kifejlesztve.
A dongagyártó gép CNC vezérlése gondoskodik a megfelelő donga geometriai kialakításáról. Az adagoló oldalon minden egyes alkatrész bemérésre kerül, hogy megállapítható legyen, mi a legszélesebb donga, amit kiad az adott faanyag. Mivel a dongák általában különböző szélességűek, így minden alkatrész oldalélének más-más szögben kell állnia. A CNC-vezérlés egyrészről ezt a műveletet irányítja: megfelelő szögbe dönti az oldalmegmunkáló tengelyeket, másrészről, az alkatrész oldalívét alakítja ki az oldalsó tengelyekkel. A beállítási paramétereket tehát a bemérés függvényében módosítja, majd a szükséges pozícióba mozgatja a tengelyeket. A felső tengellyel készül a belső íve a dongának. Ez a tengely is lehet vezérelt, hogy igény esetén a fenék- és fejrészeken ki-be lépjen a szerszám.
A gép 35–150 mm szélességű és 20– 40 mm vastagságú dongaalkatrészek kigyalulására alkalmas. Ezzel együtt a teljesítménye is figyelemre méltó: 20 darab 900 mm-es hordódonga készítésére képes percenként.
A hordódongagyártó gép a zökkenőmentes kiszolgálás érdekében automatikus etetéssel rendelkezik, az előtolási sebesség fokozatmentes állítását a frekvenciavezérelt előtolómű-meghajtás biztosítja.

teljes cikk