A tömörfa-feldolgozás specialistái II.

Faépítészeti professzionális gyalulás
(Magyar Asztalos 2013/09)

A faipar bármely területén szóba kerülhet a tömörfagyalulás vagy profilozás, a Weinig gépei mindig az elsők között szerepelnek. Legyen szó akár olyan speciális területről mint a faépítészet, ahol nagy keresztmetszetű alapanyagokat kell megfelelő minőségben, termelékenyen legyártani. A Hydromat 45 az az új professzionális célgép, mely a faház-, az RR-tartó-gyártók, illetve az ácsiparban dolgozók számára nyújt optimális teljesítményt és megmunkálási minőséget. Az erős és robusztus gépváz oszlopos kialakítása biztosítja a megmunkálás kiváló felületi minőségét és a berendezés alacsony karbantartási költségét.
A felhasználóbarát érintőképernyős vezérlési rendszer villámgyors átállítását egészíti ki a Weinig tengelyirányban kihúzható gyalutengelye. Ha profilcserére van szükség vagy csak szimplán késcserére érett meg a szerszám, akkor a szerszámtengelyek tengelyirányban kihúzhatók, megkönnyítve, és egyben biztonságosabbá téve ezzel a művelet elvégzését.
A berendezés minimális munkamagassága 20 mm, mely maróaggregát-használat esetén 40 mm-re módosul, de a maximális munkamagasság a 220 mm-t is elérheti. A nagy keresztmetszetek megmunkálására specializálódott gép maximális munkaszélessége ehhez mérten 450 mm, vagy akár 60 mm-es minimális szélességnél is használható. A Hydromat 45 iparágra szabott kialakítását mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy a vízszintes és függőleges tengelyek motorteljesítménye a standard változatnál 24,5 kW, mely akár 45 kW-os változatban is kérhető. A nagy dimenziójú faanyagok gyalulásához igazodva, az előtolási sebesség a frekvenciavezérelt előtolóműnek köszönhetően 8 és 36 m/min között fokozatmentesen állítható.

teljes cikk