Fríz vagy léc egyre megy

Fríz vagy léc egyre megy
(Magyar Asztalos 2012/12)

A tapasztalt szakemberek nagyon jól tudják, hogy mind az egyedi, mind a sorozatgyártásnak megvannak a maga nehézségei. A különböző szerkezetű nyílászárók profilváltásai rengeteg gépállítási időt vesznek el a termelési folyamatból, ezért egy olyan rugalmas termelőberendezésre van szükség, amely megfelel az elvárásoknak. A Powermat 1200 Fenster született frízgyalu. A megmunkálófejek egyenként 7,5 kW-os teljesítményű motorral rendelkeznek, melyek 8000 1/perc-es fordulatszámmal dolgoznak, mindez fokozatmentesen változtatható előtolás mellett. A masszív, rezgésmentes gépváz, a csúszásmentes előtolás és a PowerLock szerszámrögzítés együttesen garantálják a kiváló felületi minőséget. A profilozógép maximális munkamagassága 160 mm, maximális munkaszélessége 230 mm.
Ezt egészíti ki, hogy a berendezés egyaránt alkalmas rövid és hosszú alkatrészek precíz megmunkálására. A speciális kialakítású vezetőgörgők lehetővé teszik, hogy már mindössze 620 mm hosszú frízek is profilozhatók, de a 2,5 m-es egyengetőasztalnak köszön-hetően a hosszú munkadarabok egyengetése is problémamentes.
A Powermat 1200 Fenster fő paramétereiből jól kiolvasható, hogy a nyílászárók rugalmas gyártásának alapgépe. A beépített vezérlés azonban ennél is többet nyújt. Elegendő egy gombnyomás, és a pneumatikus állítású fejek átállításával az üvegléc is kivehető. Az NC-vezérlésű tengelyek automatikusan megfelelő pozícióba állnak, így nincs szükség egyenkénti tengelyállításokra. A Powercom PLUS vezérlés a precizitás mellett rugalmas gyártástechnológiát is biztosít. Az átállás pillanatok alatt történik, jelentősen javítva ezzel a gép kihasználtságát. Lécproprofilozáskor a szerszámtengelyek gyorsan cserélhetők és az eltárolt paraméterek alapján a szerszám a megfelelő pozícióba áll be. A Powercom PLUS profil- és szerszámkezelő szoftver többféle profil eltárolását is lehetővé teszi, így azok bármikor pár gombnyomásra előhívhatók.
A szoftver a gyártás hatékonyságának növeléséhez is jelentősen hozzájárul. A gépről működés közben adatokat gyűjt, melyek lekérhetők és asztali számító- gépen tetszőlegesen elemezhetők a különböző szerszámbeállításhoz tartozó megmunkálási paraméterek, illetve az ahhoz kapcsolódó esetleges üzem- zavarok. A szerszámok élettartama jelentősen növelhető az opcionálisan beépíthető fenőrendszernek köszön-hetően. A fenéshez nincs szükség a szerszámtengely levételére, a kések akár tízszer is megélezhetők, jelentősen növelve ezzel a késcserék közötti megmunkálási hosszt. A simító-késekhez beépített fenőrendszer garantálja a színoldal folyamatos magas felületi minőségét. A rugalmasan használható Powermat 1200 Fenster különleges gépi és vezérlési tulajdonságai miatt rendkívül hatékonyan használható a kis-, közép- és nagy szériával dolgozó üzemekben egyaránt. Az többfunkciós megmunkálásnak és a testre szabható megoldásoknak köszönhetően használható akár egyedi berendezésként vagy gyártósorba építve egyaránt.

teljes cikk