Nagy keresztmetszetek profi gyalulása

Nagy keresztmetszetek profi gyalulása
(Magyar Asztalos 2015/09)

A tekintélyes keresztmetszettel rendelkező alapanyagok gyalulásakor is elvárható az asztalos minőségű felület. A Weinig erre a célra fejlesztette ki a Hydromat 45 ácsipari gyaluját.
A Hydromat 45 az az új nagy teljesítményű gyalugép, mely a faház-, az RR-tartó-gyártók, illetve az ácsiparban dolgozók számára nyújt prémium kategóriás teljesítményt és megmunkálási minőséget. A Weinig 60 és 450 mm-es munkaszélességű gyalujával egyszerűen és rugalmasan gyárthatók a nagy keresztmetszetű alapanyagok. Az erős és robusztus gépváz oszlopos kialakítása biztosítja a megmunkálás kiváló felületi minőségét és a berendezés alacsony karbantartási költségét.
A közvetlen hajtású gyalutengelyek és adagológörgők gond nélkül továbbítják akár a nagyobb keresztmetszetű alapanyagot a megmunkáló aggregátokhoz. A vízszintes tengelyek késeinek éltartósságát pedig a 300 mm-es vízszintes állíthatóság növeli, amely lehetővé teszi, hogy a keskeny alkatrészek gyalulásakor más-más gyalulási síkot használjunk. Így a kés egyenletes kopása növeli az élettartamot.
Felhasználóbarát, érintőképernyős vezérlési rendszer villámgyors beállítást tesz lehetővé. A berendezés minimális munkamagassága 20 mm, mely
maróaggregát használata esetén 40 mm-re módosul, de a maximális munkamagasság a 300 mm-t is elérheti. A nagy keresztmetszetek megmunkálására specializálódott gép maximális munkaszélessége ehhez mérten 450 mm vagy akár 60 mm-es minimális szélességnél is használható. A Hydromat 45 termelékenységét mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy a vízszintes és a függőleges tengelyek motorteljesítménye a sztenderd változatnál 24,5 kW, mely akár 45 kW-os változatban is kérhető. A magas teljesítményhez igazodva az előtolási sebesség a frekvenciavezérelt előtoló műnek köszönhetően 8 és 36 m/ min között fokozatmentesen állítható.

teljes cikk