Négyoldalú gyalulás hatékonyan

Négyoldalú gyalulás hatékonyan
(Magyar Asztalos 2012/02)


Jürgen és testvére második generációs asztalosokként  vezetik bútorokat és belsőépítészeti termékeket gyártó műhelyüket. A tízfős vállalkozásnál kulcsfontosságú szempont a hatékonyság. A Cube beszerzése előtt a hagyományos egyengetési-vastagolási technológiát alkalmazták a négyoldalas gyalulásra, azonban ez nagyon sok időt emésztett fel. A tradicionális megmunkálási forma jelentős részét képezte működési költségeiknek, ami a tapasztalt piaci tényezők miatt nehezen vált fenntarthatóvá. Egy ígéretes megrendeléssel keresték meg őket, mely a rendelkezésre álló gépparkkal a kívánt határidőre nem volt kivitelezhető. Olyan technológiai megoldást kerestek, mely hatékony, de emellett egyszerű kezelhetőséggel rendelkezik. Jürgen Auinger így talált rá a Cube-ra. A Ligna Hannoveren felkereste a Weinig standját, ahol személyesen győződhetett meg a négyoldalas gyalu tulajdonságairól.
A Cube érintőképernyős kezelőfelületén gyorsan és egyszerűen beállítható a megmunkálási keresztmetszet, de az oldalankénti fogásmélység a gyalulandó alapanyag alakjától függően egyedileg sza bályozható. A kigyalult keresztmetszetet lézerfény vetíti a gyalulandó faanyagra, így a szükséges egyedi beállítások közvetlen láthatók. A tengelyek pozíciójának módosításához nem szükséges a gép leállítása, a gyalufejek működés közben kívánt pozícióba állíthatók.
A tapasztalatok meggyőzték és egy héttel később a Cube a műhelyében volt. A berendezést pillanatok alatt üzembe helyezhették és már az első napon 1800 m alapanyagot gyalultak ki vele. Mindezt úgy, hogy számos keresztmetszetet kellett kigyalulniuk.
Ha ugyanezt a mennyiséget a hagyományos egyengetési-vastagolási technológiával kellett volna teljesíteni, közel 10 munkanapra lett volna szükségük. A felszabaduló idő más munkafolyamatokra (tervezésre, összeállításra, beszerelésre) fordítható, ami jelentősen növeli az asztalosvállalkozás hatékonyságát, ezáltal újabb megrendelések teljesítésére teremtve kapacitást. A Cube-nek köszönhetően versenyképességük megugrott, hatékonyabbá vált munkájuk, olcsóbb előállítási költséggel dolgozhatnak, a megszokott magas megmunkálási minőség fenntartása mellett. A négyoldalas gyalulásra szánt idő 90%-kal csökkent. Ez az eredmény önmagáért beszél!

teljes cikk