Új szél fúj Németországból

Új szél fúj Németországból
(Magyar Asztalos 2012/04)A gyalu- és profilozógépek három új modellje is bemutatkozott a Powermat sorozatból, a 600, 1200 és 2400-as gépekkel, melyek teljesítménye, gyártási minősége lehetőséget teremt a legszélesebb körű termelési volumenekhez igazodó egyedi fel- szereltségre.
A Powermat 600 kifejezetten a kisüzemek igényeihez igazodik. A hangsúlyt az időtakarékosságra, a kényelemre és az energiatakarékosságra helyezték. Az öttengelyes gyalu-profilozó kezelőfelülete könnyen áttekinthető, EasyCom vezérléssel rendelkezik, a beépített memória funkció és a harmadik és negyedik tengely magassági irányú CNC vezérelhetősége pedig tovább segíti a gép gyors beállítását. A megbízhatóságot és az energiatakarékos működtetést a motorok ECO-START-STOP vezérlőrendszere biztosítja. A berendezést mindezen túl továbbfejlesztett hangszigeteléssel is elláthatják, mely 15 dB(A)-val alacsonyabb működési zajszintet eredményez.
A Powermat 1200 egy magasabb osztályú profilozógép, akár az összes tengelye CNC-vezérléssel ellátható. Az időtakarékosságot tovább fokozza, hogy a tengelyek PowerLock szerszám-rendszerrel rendelkeznek, melyek gyors szerszámcserét és pontos beállítási lehetőséget biztosítanak a különböző profilozási feladatok közötti váltáskor. A profilozó hatékonyságát tovább fokozza, hogy automatikus fenőrendszerrel is felszerelhető, mely tovább javítja a felületi minőséget. A Powermat 1200 hatékonyan használható az ablakgyártásban is. Felszerelhető üvegléckivágó egységgel, ami anyagtakarékosabbá és gyorsabbá teszi a gyártási folyamatot.

A Powermat 2400 3D maximális rugalmasságot és hatékonyságot biztosít a legkülönfélébb felhasználásokhoz. A profilozógép különlegessége, hogy a hagyományos profilozási feladatokon túl használható 3D-line struktúrgyalulásra. A 3D-line rendszernek és a speciális struktúrkéseknek köszönhetően többféle kontúr készíthető ismétlődő motívumok marásával vagy a már ismert véletlenszerű strukturált felülettel egyaránt.
Ez a technológia különösen érdekes lehet a bútorgyártók számára, díszlécek és különböző dekorlécek gyártásához. A Weinig technológia lehetővé teszi, hogy a gépeik egyaránt biztosítják a kompromisszummentes felületi minőséget és a hatékony, gazdaságos működtetést.
Nürnbergben bemutatkozott a Ligna Hannover- en debütáló Cube továbbfejlesztett változata is. A könnyű kezelhetőség és a tökéletes derékszögű négyoldalas gyalulás újabb funkcióval bővült. Az új Cube bal oldali tengelye speciális programvezérléssel rendelkezik, lehetővé téve a különböző szélességű alkatrészek automatikus gyalulását.
Elegendő a kezelőfelületen megadni a gyalulási fogásmélységet, a tengely ehhez mérten automatikusan beáll a szükséges szélességre. A gyaluhoz érkező alkatrész nyers szélességi méretét egy oldallézer érzékeli, és a vezérlés ehhez szabályozza a bal oldali tengely beállítását. Ez a funkció különösen hatékony a táblásítással foglalkozó vállalkozásoknál. A Cube termelékenységét tovább javítja, hogy az elszedő oldalon egy automata alkatrésztárolóval is felszerelték, mely minden egyes kiérkező alkatrész után a vastagságnak megfelelő mérettel süllyed.
A Weinig nyílászárógyártók számára több alternatívát is kínál, a Conturex, a Multirex és az Unicontrol típusokkal. A kiállításon megtekinthető volt a Conturex 216, két egymás mellé integrált berendezés, mely az alkatrészek hatoldali megmunkálását végzi magas termelékenységgel. A Conturex méretei ellenére rugalmas termelést tesz lehetővé, alkalmazkodva a piaci igényekhez. Egyaránt alkalmas kis- és nagyszériás nyílászárógyártásra. A szabadalmaztatott PowerGrip alkatrészrögzítő rendszer pontosan átadja a munkadarabot a műveleti oldal váltásakor, így garantált a pontos megmunkálás.
A Multirex a rugalmas ablakgyártó központot testesíti meg a kis- és középüzemek számára. Legyen szó hagyományos vagy íves ablakokról, illetve lapmegmunkálásról az ajtógyártásban. A Multirex kétféle felszereltségű asztala mindkét feladatra optimális megoldást kínál.
Az UniPin automata tipliző hatékony kiegészítője a nagy teljesítményű ablakgyártó CNC-nek, egy-egy alkatrészbe akár három másodperc alatt elhelyezi és beragasztja a szükséges köldökcsapokat. Vezérelhető külön program alapján, de összekötve az ablakgyártóval, ugyanazon programot is használhatja.

teljes cikk