Cube, pont azért!

A Weinig Cube rendelkezik a legkorszerűbb műszaki megoldásokkal, melyek a négyoldalas gyalulásnál követelmény. A „kocka” gyors, pontos és hatékony és tízszer gyorsabb, mint a hagyományos egyengetés-vastagolás. A kompakt méretű berendezést azon kisvállalkozások számára fejlesztették ki, melyeknél négyoldalú sík gyalulás a gyártási folyamat szerves részét képezi.
Az idei évben a gép profizmusát mérlegelve egy Győr melletti vállalkozás, a Markó Faipari Kft., egy Cube beszerzése mellett döntött. A cég tömörfa lépcsők, falburkolatok és egyéb táblásított alapanyagok felhasználásával készülő termékek gyártásával foglalkozik. Ügyfeleik igényeihez igazodva szükséges volt egy olyan korszerű gépberuházás, mely nemcsak a hétköznapi feldolgozást könnyíti meg, hanem a hatékonyságukat is növeli a rugalmasság megtartása mellett. Az általuk vásárolt berendezés mobiltengellyel rendelkezik. Ennek nagy előnye, hogy változó szélességű alkatrészek gyalulására képes. Elegendő megadni a kívánt „elgyalulási” méretet, a gép ehhez mérten automatikusan vezérli mobil tengelyét. A szükséges fogásmélység megadását a gépbe integrált lézer fény segíti.
A Weinig Cube-ot szállító magyarországi forgalmazó, a Greenteam Kft., plusz szolgáltatásként magyar menüvel szállította a berendezést. Ez jelentősen megkönnyíti a kisvállalkozásban dolgozók életét. Az érintőképernyős vezérléssel így bárkinek lényegesen könnyebb a géppel történő „kommunikáció”.
A vásárolt Cube maximális gyalulási keresztmetszete: 230x160 mm. Igaz a cég megrendeléseiben ez a dimenzió nem kerül maximális kihasználásra, azonban a szélességi kapacitás is fontos költséghatékonyságot generál. Ennek oka, hogy a gyalufejben lévő kétoldalas kések jobbára fele hosszukban dolgoznak. Így a kések forgathatóságát kihasználva, egy kés négyszeresen használható.
Elsősorban tölgyet, illetve más keményfát feldolgozó vállalkozás ügyesen használja ki a Cube nagy gyalulási kapacitását. Ennek jó példája, hogy a falburkolatokhoz használt alátétszerkezet kialakításához is ezt a négyoldalas gyalut használják. A simító-egalizáló gyaluláson átesett alkatrészek helyszíni beépítése sokkal egyszerűbb és precízebb, ami jelentősen lerövidíti a beszerelésre fordított időt.
A feni példák jól igazolják azt, hogy érdemes elgondolkozni egy olyan testreszabott gépberuházáson, mely hosszútávon a vállalkozás sikereit táplálja. A Cube az a négyoldalas gyalu, mely kategóriájában verhetetlen, mind a minőség, mind a hatékonyság tekintetében.

Cube műszaki adatai:
Megmunkálási szélesség 20–260 mm.
Megmunkálási magasság 8–160 mm.
Megmunkálási hossz. 400 mm-től.
Előtolási sebesség 6–12 m/perc.
Össz. teljesítmény 18 vagy 24 kW